Kонтакт

Банери


Збирка фотографија ПДФ Штампа Eл. пошта

Збирка је формирана у Архиву од фотографија и разгледница прикупљених преузимањем, поклоном или откупом и мањим делом сопственим снимањем разних догађаја и објеката.

Збирка је отворена. Сређивање је у току.

Део фотографске грађе груписан је по тематици (објекти и архитектура, места, догађаји) и може се користити.

Садржи копије фотографија објеката из Врања и околине снимљених непосредно по ослобођењу јужних крајева Србије од Турака, мањи број фотографија из времена фашистичке окупације, панораме Врања и суседних места из различитих периода и фотографије из периода после 1944. године; сачуван је и велики број снимака врањског фотографа Драгољуба Стошића “Гребче” (портрети, фолклор и догађаји); стари снимци Врањске Бање (као комплетна изложба о некадашњем и садашњем изгледу овог бањског лечилишта); већи број фотографија “Американског васпитног дома за српску ратну сирочад” у Врању; разне старе разгледнице и фотографије из друштвеног, културног и политичког живота Врања.

Највећи део ове збирке (око 1500 снимака урађених колор техником) чине фотографије које је снимио Туристички савез општине Врање 80-их година на којима су мотиви објеката, детаљи архитектуре и амбијеталне целине: старо и ново Врање, Врањска Бања, Власинско језеро, Грделичка клисура, Пчињски крај и Манастир Свети Прохор Пчињски (посебно).

Један део тематски груписаних фотографија чува се у албумима (радне акције: ОРА 1982, СОРА “Пештер” 1983, ОРА Смедерево 1990. и др. ) и две изложбено опремљене групације: Врање на старим фотографијама и Врањска Бања између два рата и данас.

Збирка садржи већи број снимака разарања цивилних објеката и жртава у НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године, на подручју Пчињског округа.

У састав збирке сврстан је и материјал настао применом фотографске технике при копирању разних докумената и факсимила.

 

Анкета

Оцените сајт Историјског архива
 

Број посета

217373
Овог месеца4871

Израда презентације

 
  
Forum