Kонтакт

Банери


Изложба фотографија "Осма српска ударна бригада" ПДФ Штампа Eл. пошта

У Галерији Народног музеја у Врању, 04. септембра 2014. године отворена је изложба „Осма српска ударна бригада“ аутора Мирољуба Стојчића, архивисте Историјског архива „31. јануар“. Изложба у организацији врањског СУБНОР-а и Историјског архива „31. јануар" из Врања, посвећена је обележавању 70 година од ослобођења Врања у Другом светском рату. У присуству градоначелника Врања Зорана Антића, који се најпре пригодним речима обратио присутнима, представника СУБНОР-а и бројних гостију, изложбу је отворио Божидар Илић, председник Градског одбора СУБНОР-а Врање. О Осмој српској бригади и самој поставци говорио је Стојан Младеновић, члан Председништва врањског СУБНОР-а.

Изложба обухвата 104 фотографије из периода од 1941. до 1945. године и експонате из овог периода – оружје и добош којим је објављена капитулација 1941. и ослобођење 1944. године.

Изложбом је обрађена тематика Другог светског рата у врањском крају, од окупације Врања 1941. године, преко формирања првих партизанских одреда и јединица, њихових акција у овом делу Србије, стварање слободне територије Црна Трава – Пчиња, непријатељску „пролећну офанзиву“ и повлачење партизанских одреда до Грчке, затим повратак у околину Врања и његово коначно ослобађање 07. септембра 1945. године. Након ослобођења Врања, на следећим паноима можемо видети пут Осме српске бригаде преко Ниша, Рашке, Дрине, где је добила звање ударне бригаде, па до преласка Босута и пробоја Сремског фронта, као и одликовања која је бригада добила. Последњи панои посвећени су СУБНОР-у и његовим активностима.

Изложба ће бити отворена до краја септембра месеца.

Прилог регионалне РТВ Врање са отварања изложбе, можете погледати овде.

 

 
 

 

 

 


 

Анкета

Оцените сајт Историјског архива
 

Број посета

267912
Овог месеца3664

Израда презентације

 
  
Forum