Изложба о Митрополиту Вићентију

Историјски архив „31.јануар“ из Врања, рализовао је изложбу под називом „Свети Вићентије Митрополит Скопски“ . Изложба је отворена 28. маја 2022. године у Културном центру у Сурдулици уз велики број посетилаца и медија, а о њој су говорили директор Архива у Врању Боривоје Манасијевић, и један од аутора архивиста Горан Судимац, док је о великом страдалнику и светитељу говорио епископ брегалнички Марко. Аутори исте су архивиста Предраг Стојковић и архивиста Горан Судимац,а сарадница на изради изложбе је виши архивиста Сузана Петровић.
Поставку је свечано отворила председница Општине Сурдулице. Изложба је у холу Културног цента у Сурдулици и на располагању је за све заинтересоване грађане који желе да је погледају до 20.08.2022. године.
Изложба обухвата три периода из живота Митрополита Вићентија:
1. Школовање и црквену биографију
2. Рад Митрополита Вићентија у скопској митрополији и његово учествовање у раду народне скупштине отоманских Срба 1909 године
3. Истрага убиства Митрополита Вићентија од стране бугара 1915. године.
Изложба је реализована у сарадњи са Државним архивом Србије, Музејом жртава геноцида, Архивом Српске Православне Цркве, Културним центром у Сурдулици и Општином Сурдулица.

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу