Изложба “Догодило се пре једног века“, приређена поводом обележавања 62 године од оснивања Историјског архива 31. јануар, отворена је у петак у Врању.

Вршилац дужности директора Историјског архива у Врању, Ненад Јовић, казао је да Архив у Врању прикупља, чува, штити и сређује, а од ове године и дигитализује вредну архивску грађу и омогућава њено коришћење у научне и друге сврхе.

Говорећи о детаљима изложбе, архивиста Бојана Митровић (која је поставку припремила са Бранком Јаначковић, архивским саветником, Браниславом Стојковић и Драганом Станисављевић, вишим архивистима) рекла је да је циљ изложбе да се помоћу докумената и фотографија дочара живот обичних људи у Врању 1923. и 1924. године. „Обухваћена су политичка, привредна, културна, верска, спортска и друга дешавања, илустрована на 30 паноа, који садрже 136 докумената у највећем делу из фондова и збирки Историјског архива у Врању", рекла је Митровић.

Приликом отварања изложбе, присутне су поздравили потомци Ристе Симоновића, првог директора врањског архива, који су саопштили да су одлучили да породичну архивску грађу предају овој установи. Од ње ће бити формиран Архивски фонд Катарине и Ристе Симоновића. „Ми смо већ део документације уступили Архиву, а у наредних неколико дана уступићемо и остатак грађе“, рекао је пред присутнима др Бранислав Симоновић. „Реч је о књигама - белетристици, српској и светској књижевности, бројним историјским књигама, новинама и часописима, чак изузетно ретким из времена окупације. Овим чином испунићемо родитељску жељу“. Такође су ту бројне фотографије, друштвено-историјски документи међу којима и они о знаменитим Врањанцима и друга грађа.

Изложбу је отворио заменик градоначелника Милан Илић. Догађају су присуствовали и председница Скупштине Зорица Јовић, заменик председника Скупштине Драган Михајловић, градски већници Данијела Милосављевић и Саша Стаменковић, директори јавних институција и многобројна публика.

Изложба докумената и фотографија биће отворена до 30. априла.

Снимак са отварања изложбе можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=08QV5h5tgUI

 

Већином гласова присутних одборника Скупштине Града Врања, у четвртак 21. марта 2024. године за вршиоца дужности директора Историјског архива „31. јануар“ именован је дипломирани економиста Ненад Јовић.

Пре именовања за вршиоца дужности директора врањског архива Јовић је на позицији директора Позоришта “Бора Станковић“ био седам година и седам месеци.

Поводом обележавања Дана војних ветерана у позоришту ,,Бора Станковић“ одржана је свечаност и отворена изложба фотографија „Да се никада не заборави“, чији су аутори ветерани Врања.

Изложбу је отворила помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, која је овом приликом истакла важност реализације овог и сличних пројеката којима се чува и јача борачка популација, како у Врању, тако и овом делу Србије. ,,Оно што је веома важно, а о чему говори и ова изложба је да не дозволимо да се српском народу деси заборав и да негујемо културу сећања. Хвала Удружењу-Покрет Ветерана Врање што је овом изложбом саградио бар једну малу препреку том забораву“, рекла је помоћница министра.

У име градског руководства догађају је присуствовао председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић.

О удружењу Покрет-Ветерана Врања говорио је председник Срђан Војиновић, подсетивши да је ово удружење основано 2019. године. ,,Покрет ветерана има 1200 чланова, од тога 400 са статусом бораца. Даљи план удружења је подршка члановима у свим пројектима, који имају за циљ неговање традиције и очување сећања на жртве ратова деведесетих и страдале током НАТО агресије на Србију“, рекао је Војиновић.

Као сарадник, на овом пројекту  учествовао је Историјски архив „31. јануар“. У име ове установе, о сарадњи и изложби  говорио је архивски саветник Мирољуб Миша Стојчић. ,,Имао сам привилегију да са 85 ветерана одржим 12 радионица, на којима смо учили како да одаберу и обраде фотографије из својих личних албума и како да од њих направимо ову изложбену поставку. Сама поставка састоји се од 18 изложбених паноа на којима је приказано 86 фотографија, које сведоче о учешћу српске младости у одбрани земље. Највећа жеља свих нас учесника на овом пројекту је да мудра државна политика не дозволи да у будућности стварамо неке нове ратне хероје, већ да српску младост искористимо да у миру стварамо јаку и поштовану државу којом ћемо се сви поносити“, додао је Стојчић.

Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић, његово Преосвештенство епископ врањски господин Пахомије, чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић, чланови Удружења Покрет Врања, директори јавних предузећа и установа и многобројне званице из јавног живота.

Изложбену поставку организовало је Удружење Покрет -Ветерана Врања, а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председнику Привременог органа Града Врања др Слободану Миленковићу, чланици Привременог органа Зорици Јовић, јавним установама и учесницима на пројекту додељене су захвалнице.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.

Прилог са отварања изложбе можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=V9RFc3C8xKY

Поводом Дана града у Галерији музеја отворена значајна поставка докумената и промовисана књига ,,Сарајевски атентат – повратак документима''

     Под покровитељством Града Врања, у оквиру обележавања Дана града, Историјски архов ,,31. јануар'' Врање организовао је изложбену поставку ,,Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине'' и представљање књиге ,,Сарајевски атентат – повратак документима'' др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

     Сарајевски атентат као повод за Први светски рат и прилике пре и после атентата, врло су важна тема за читав српски корпус, јер говоре о слободарском духу и идејама српског национа у једном веома важном историјском тренутку на простору Балкана који је одувек био на мети освајача. Захваљујући вешто одабраној архивској грађи и фото-документацији изложба на прегледан и занимљив начин осветљава Сарајевски атентат, који је Аустроугарској монархији послужио као повод за отпочињање рата против Краљевине Србије, који је прерастао у, до тада, невиђени ратни сукоб и разарања на тлу Европе. Изложба броји 15 паноа са веома значајним документима, а Врање је први град у Србији у којој је поставка представљена.

     Књига др Мирослава Перишића „Сарајевски атентат: повратак документима” осим уводне студије, доноси и око 400 страница архивске грађе о Видовданском атентату међу којима и комплетну оптужницу и одбрану Принципа и другова, резултате истраге и пресуду. Вредност Перишићеве књиге проистиче из тога што је конципирана проблемски, па се у њој инсистира на новом промишљању узрока, последица и околности атентата. Други, не мање важан квалитет, јесте провера постојећих и потрага за новим историјским изворима.

     На промоцији су  говорили ауторка изложбе мр Данијела Мрда, директорка Архива Босне и Херцеговине, проф. др Драга Мастиловић, директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, као и Александар Костовић, заменик начелника општине Источно Сарајево. У име домаћина госте је поздравио директор Историјског архива ,,31. јануар'' у Врању, Саша Стаменковић. Врањанци ће ову значајну поставку у Галерији Народног музеја моћи да разгледају до средине фебруара.

Снимак са отварања изложбе и предтсвљања књиге можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=9Hcpl7P1wF4

Холдинг компанија ,,YUMCO” обележила је у четвртак, 26. октобра 2023. године,  63. годишњицу постојања и рада, свечаном седницом у амфитеатру пословне зграде.

Седници су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Међу званицама су били и начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима и епископ врањски Пахомије.

Поводом ове свечаности отворена је изложба докумената и фотографија под називом „Добродошли у Yumco империју“ ауторки архивисте Бојане Митровић, архивског саветника Бранке Јаначковић и архивисте Драгане Ристић из Историјског архива „31. јануар“ у Врању.

Др Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је и рецензент монографије и изложбе „Добродошли у Yumco империју“, истакао је на отварању изложбе да монографија и изложбена поставка са преко 250 докумената и  фотографија представљају свеобухватно, документовано и непоновљиво сведочанство о постојању и раду Памучног комбината Врање од 1960. године до данас и свечано отворио изложбу.

 Промотивни филм о компанији ,,YUMCO” можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=GxDnCN0mPJs

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу