Изложба "Манастири да су светлост свету"

У Врању је 21. јануара 2022. године, изложбом „Манастири да су светлост свету“ свечано отворена 32. Светосавска недеља. Аутори изложбене поставке су архивски саветник Мирољуб Стојчић, који је поставку и технички припремио и архивиста Бранислав Борић.

Наслов изложбене поставке – „Манастири да су светлост свету“, цитат је митрополита скопског Јосифа (Цвијовића) преузет из документа насталог 4. октобра 1935. године, којим саветује свештенство у Епархији скопској како да се опходи према манастирској имовини и како да буде пример моралних и свих других вредности, пример на који се народ треба угледати. Аутори су овај наслов сматрали потпуно адекватним и свеобухватним за оно што су поставком желели да прикажу.

Поставку чини укупно 133 експоната, од којих 111 припадају архивској грађи фонда „Манастир Св. Прохор Пчињски 1903-1973“ који се чува у Историјском архиву „31. јануар“ у Врању, док остали експонати дају ближу везу са временом или околностима у којима је приказана архивска грађа настала.

„Међутим, иако заснована на документима поменутог архивског фонда, изложба не приказује само живот манастира Светог Прохора Пчињског, већ захваљујући многим актима која су у тај манастир стизала циркуларно, са виших инстанци, даје ширу слику живота Српске православне цркве и српских манастира. Тако се на наредним паноима могу видети документа која сведоче: о братству манастира Светог Прохора Пчињског и његовим старешинама, манастирској имовини, осликавању манастирског храма, метосима манастира Светог Прохора Пчињског, боравку Аве Јустина Поповића, потоњег Светог Јустина Ћелијског и Врањског у братству манастира, постојању основне школе у манастиру, вези манастира са четничким покретом за ослобођење Старе Јужне Србије, али и документа која сведоче о избору и постављењу највиших црквених великодостојника, организацији Православне митрополије скопске и Српске православне цркве уопште, прикупљању прилога за подизање многих храмова, споменика и спомен-обележја, међу којима и Храма Светог Саве у Београду, атентату на краља Александра I Карађорђевића у Марсеју, Конкордатској кризи итд.“, истакао је обраћајући се присутнима Мирољуб Стојчић, архивски саветник.

На отварању се, осим аутора, присутнима обратио и директор врањског архива Боривоје Манасијевић, док је поставку свечано отворио др Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања.

Снимак поменутог догађаја можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=KsGf2fbVlNo&t=232s

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу