Изложба о Прохору у Београду

У оквиру обележавања 950 година од оснивања манастира Светог прохора Пчињског и 100 година од упокојења краља Петра I Карађорђевића, у Београду је од 4. до 13. маја 2022. године, у Спомен кући краља Петра I на Сењаку представљена изложба „Духовно и културно благо манастира Преподобног Прохора Пчињског“, чији је саставни део чинила и изложба врањског архива под насловом „Манастири да су светлост свету“ аутора Мирољуба Стојчића, архивског саветника и Бранислава Борића, архивисте.  Изложба је приређена у организацији Православне епархије врањске, Завичајног удружења врањанаца у Београду „Жуто цвеће“, Народног музеја Врање, Историјског архива „31. јануар“ Врање, Општине Савски Венац и Спомен куће краља Петра I у Београду.

„Циљ изложбе био је да прикажемо публици сво оно благо које постоји у манастиру Светог Прохора Пчињског“, истакла је виши кустос Народног музеја у Врању Јелена Атанасовић. Игуман манастира Светог Прохора Пчињског архимандрит мр Методије Марковић истакао је да се изложба одржава благословом Његове светости Патријарха српског господина Порфирија и да је настала поводом два велика јубилеја манастира – 950 година од његовог оснивања и 700 година од његове велике обнове од стране Светог краља Милутина. Присутнима је о приказаним архивским документима говорио архивски саветник Мирољуб Стојчић, а о вишевековној историји, духовном и културном значају манастира говорио је Његово преосвештенство епископ врањски господин Пахомије. У име Његове светости Патријарха српског господина Порфирија присутне је поздравио и изложбу отворио његов изасланик, Викарни епископ топлички господин Јеротеј.

За време трајања ове поставке, 10. маја 2022. године, публици у Београду представљено је и двотомо издање архива у Врању „Манастир Свети Прохор Пчињски 1903-1973. – Аналитички инвентар“ аутора Мирољуба Стојчића, архивског саветника.

Снимак са отварања изложбе „Духовно и културно благо манастира Преподобног Прохора Пчињског“ можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=JaW_XhdDlNE&t=357s

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу