Изложба др Ђорђе Тасић - живот и дело

Поводом 130 година од рођења др Ђорђа Тасића, у просторијама Педагошког факултета у Врању 24. септембра 2022. године, представљена је изложба фотографија и докумената под називом „др Ђорђе Тасић – живот и дело“. Аутори ове поставке су Мирољуб Стојчић, архивски саветник и дипл. хемичар Томислав Р.Симоновић.

Изложба је приређена у организацији: Српског социолошког друштва, Педагошког факултета у Врању, Универзитета у Нишу, Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици – Универзитета у Приштини, Историјског архива „31.јануар“ Врање и Адвокатске коморе Ниша.

Поводим свечаног отварања изложбе посвећене професору Ђорђу Тасићу у просторијама Педагошког факултета у Врању говорили су:  Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива „31.јануар“ Врање, Томислав Симоновић, аутор изложбе, доц. др Слободан Марковић, Педагошки факултет у Врању.

Професора др Ђорђа Тасића привлачиле су различите појаве човекове друштвене и духовне свере. Огледао се у правној теорији, правној филозофији, социологији, чак и књижевности. Писао је публикације и бележио збивања на пољу  друштвених наука у различитим земљама, на разним језицима. Говорио је руски, немачки, француски, италијански.

Циљ изложбе је да прикаже публици животни рад др Ђорђа Тасића, од његовог школовања, студирања до рада и стварања.  Можемо да кажемо да су његове немерљиве заслуге  за утемељење и развој социологије у Србији. Био је оснивач и председник првог правог социолошког друштва у Србији – Друштва за социологију и друштвене науке, 1935.године.

Снимак поменутог догађаја можете погледати на следећем линку: https://youtu.be/uIUQSIqirBY

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу