Дан Државног архива Србије 2022. године

На позив директора Државног архива Србије, др Мирослава Перишића, у Државном архиву Србије, 14. децембра 2022. године, у склопу обележавања Дана архива у Србији одржан је састанак директора свих архива у Србији. Разговаралo се о разним изазовима који стоје пред архивистима и о примени Закона о архивској грађи и архивској делатности и Закона о електронској управи и начинима његове примене. Представници Државног архива Србије упознали су директоре архива у Србији са изазовима увођења електронске писарнице и електронског архива. Такође, разматрани су и проблеми архива и архивске делатности у архивима који су у матичности Државног архива Србије.

Састанку су присуствовали директори: др Небојша Кузмановић из Архива Војводине, Марко Марковић из Архива Косова и Метохије, Љиља Радоњић из Историјског архива Бела Црква, Бојана Савчић из Међуопштинског историјског архива Ваљево, Боривоје Манасијевић из Историјског архива „31. јануар" Врање, Велибор Тодоров из Историјског архива „Тимочка Крајина" Зајечар, Мирјана Баста из Историјског архива Зрењанин, Милан Јаковљевић из Историјског архива „Средње Поморавље" Јагодина, Сања Живковић из Историјског архива Шумадије, Крагујевац, Весна Милојевић из Историјског архива Краљево, Ненад Соколовић из Историјског архива Крушевац, Марија Лазаревић из Историјског архива Лесковац, Ненад Војиновић из Историјског архива Неготин, Снежана Радовић из Историјског архива Ниш, Ранко Марковић  из Историјског архива Пећ, др Јасмина Николић из Историјског архива Пожаревац, Милан Стојановић  из Историјског архива „Топлице" Прокупље, Иштван Фодор Млађи из Историјског архива Сента, Неда Мирић из Историјског архива у Смедереву, Снежана Савић из Aрхива „Верослава Вељашевић“ Смедеревска Паланка, Наташа Стојановић из Историјског архива Сомбор, Жељко Марковић из Историјског архива Ужице, Лела Павловић из Међуопштинског историјског архива за град Чачак и општине Горњи Mилановац и Лучани.  У име директора Историјског архива Београда мр Драгана Гачића састанку је присуствовала Јелена Николић, а у име Славице Станковић, директорке Међуопштинског историјског архива „Шабац“ Раде Петровић.

Традиционално на Дан архива у Србији додељене су „Златне архиве” Фондације Александра Арнаутовића коју су установиле његове кћерке Маргерита и Анђица Арнаутовић, ради трајног чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића управника Државне архиве (1939–1941). Образложење Комисије прочитала је Нада Петровић, председница Комисије, а награде је уручила Јелица Рељић, архивски саветник Државног архива Србије, заступник Фондације. Овогодишњи добитници су др Јасмина Живковић, архивски саветник Историјског архива Пожаревац и др Татјана Кикић, дугогодишњи архивски саветник Државног архива Србије, руководилац Архиве Агенције за привредне регистре.

Обележавању Дана архива у Србији присуствовали су: државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић, Данијела Ванушић, помоћник министра културе за културно наслеђе и дигитализацију, директор Државног архива Републике Северне Македонијe др Емил Крстески и др Гоце Стојановски руководилац Архива у Битољу, чланови Управног и Надзорног одбора Државног архива Србије, чланови Управног одбора и Комисије за доделу „Златне архиве“ Фондације Александра Арнаутовића, чланови Управног одбора и Жирија за доделу Годишње награде Ђурђа И. Јеленића, директори архива у Србији и многобројне колеге.

 

 

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу