Министар Селаковић отворио изложбу поводом 110 година од Брегалничке битке

У малој сали Позоришта „Бора Станковић“, синоћ је отворена изложба „Други балкански рат на фотографијама и документима“ чији је аутор проф. др Дејан Антић, а коју су приредили Историјски архив „31. јануар“ Врање и Републички одбор Савеза потомака ратника Србије.

Ово је уједно био завршни догађај обележавања 110 година од Брегалничке битке у Другом балканском рату.  

Присутне је, најпре, поздравио вршиоц дужности директора Историјског архива „31. јануар“ у Врању, Саша Стаменковић, напомињући да је изложба аутентична и живописна и захвалио се свима који су помогли у организацији догађаја. Потом је о самој поставци говорио аутор, проф. др Дејан Антић. Обраћајући се присутнима, градоначеник Врања др Слободан Миленковић је рекао да нас је историја научила да је српски ратник био непоколебљив и одлучан, увек и на сваком месту где се бранила српска земља и српска част.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић говорио је о великим страдањима српског војника у Брегалничкој бици која је изнедрила Живојина Мишића, али и Други пешадијски пук „Књаз Михаило”, или како су га противници прозвали, „Гвоздени пук”. Селаковић је додао да је култура сећања од суштинског значаја за опстанак једног народа у будућности.

Изложба садржи 22 паноа на којима се налазе документа, фотографије, делови војничких дневника из периода од почетка Другог балканског рата до дочека победничке војске у Београду. Изложба се први пут, премијерно приказује у јавности, управо у Врању. 

Снимак са отварања изложбе можете погледати кликом на линк: https://www.youtube.com/watch?v=Y06BGe1nLjU

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу