Отворена изложба фотографија ,,Да се никада не заборави“

Поводом обележавања Дана војних ветерана у позоришту ,,Бора Станковић“ одржана је свечаност и отворена изложба фотографија „Да се никада не заборави“, чији су аутори ветерани Врања.

Изложбу је отворила помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, која је овом приликом истакла важност реализације овог и сличних пројеката којима се чува и јача борачка популација, како у Врању, тако и овом делу Србије. ,,Оно што је веома важно, а о чему говори и ова изложба је да не дозволимо да се српском народу деси заборав и да негујемо културу сећања. Хвала Удружењу-Покрет Ветерана Врање што је овом изложбом саградио бар једну малу препреку том забораву“, рекла је помоћница министра.

У име градског руководства догађају је присуствовао председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић.

О удружењу Покрет-Ветерана Врања говорио је председник Срђан Војиновић, подсетивши да је ово удружење основано 2019. године. ,,Покрет ветерана има 1200 чланова, од тога 400 са статусом бораца. Даљи план удружења је подршка члановима у свим пројектима, који имају за циљ неговање традиције и очување сећања на жртве ратова деведесетих и страдале током НАТО агресије на Србију“, рекао је Војиновић.

Као сарадник, на овом пројекту  учествовао је Историјски архив „31. јануар“. У име ове установе, о сарадњи и изложби  говорио је архивски саветник Мирољуб Миша Стојчић. ,,Имао сам привилегију да са 85 ветерана одржим 12 радионица, на којима смо учили како да одаберу и обраде фотографије из својих личних албума и како да од њих направимо ову изложбену поставку. Сама поставка састоји се од 18 изложбених паноа на којима је приказано 86 фотографија, које сведоче о учешћу српске младости у одбрани земље. Највећа жеља свих нас учесника на овом пројекту је да мудра државна политика не дозволи да у будућности стварамо неке нове ратне хероје, већ да српску младост искористимо да у миру стварамо јаку и поштовану државу којом ћемо се сви поносити“, додао је Стојчић.

Догађају је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић, његово Преосвештенство епископ врањски господин Пахомије, чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић, чланови Удружења Покрет Врања, директори јавних предузећа и установа и многобројне званице из јавног живота.

Изложбену поставку организовало је Удружење Покрет -Ветерана Врања, а Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председнику Привременог органа Града Врања др Слободану Миленковићу, чланици Привременог органа Зорици Јовић, јавним установама и учесницима на пројекту додељене су захвалнице.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.

Прилог са отварања изложбе можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=V9RFc3C8xKY

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу