Изложба поводом 62 године од оснивања архива у Врању

 

Изложба “Догодило се пре једног века“, приређена поводом обележавања 62 године од оснивања Историјског архива 31. јануар, отворена је у петак у Врању.

Вршилац дужности директора Историјског архива у Врању, Ненад Јовић, казао је да Архив у Врању прикупља, чува, штити и сређује, а од ове године и дигитализује вредну архивску грађу и омогућава њено коришћење у научне и друге сврхе.

Говорећи о детаљима изложбе, архивиста Бојана Митровић (која је поставку припремила са Бранком Јаначковић, архивским саветником, Браниславом Стојковић и Драганом Станисављевић, вишим архивистима) рекла је да је циљ изложбе да се помоћу докумената и фотографија дочара живот обичних људи у Врању 1923. и 1924. године. „Обухваћена су политичка, привредна, културна, верска, спортска и друга дешавања, илустрована на 30 паноа, који садрже 136 докумената у највећем делу из фондова и збирки Историјског архива у Врању", рекла је Митровић.

Приликом отварања изложбе, присутне су поздравили потомци Ристе Симоновића, првог директора врањског архива, који су саопштили да су одлучили да породичну архивску грађу предају овој установи. Од ње ће бити формиран Архивски фонд Катарине и Ристе Симоновића. „Ми смо већ део документације уступили Архиву, а у наредних неколико дана уступићемо и остатак грађе“, рекао је пред присутнима др Бранислав Симоновић. „Реч је о књигама - белетристици, српској и светској књижевности, бројним историјским књигама, новинама и часописима, чак изузетно ретким из времена окупације. Овим чином испунићемо родитељску жељу“. Такође су ту бројне фотографије, друштвено-историјски документи међу којима и они о знаменитим Врањанцима и друга грађа.

Изложбу је отворио заменик градоначелника Милан Илић. Догађају су присуствовали и председница Скупштине Зорица Јовић, заменик председника Скупштине Драган Михајловић, градски већници Данијела Милосављевић и Саша Стаменковић, директори јавних институција и многобројна публика.

Изложба докумената и фотографија биће отворена до 30. априла.

Снимак са отварања изложбе можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=08QV5h5tgUI

 

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу